Lezing 17 Oktober

17 Oktober

19:30: Cees Ooms

Space Weather en het Noorderlicht

De lezing begint met het actuele Space Weather overzicht en de mogelijke effecten op het leven én technische installaties in de ruimte en op aarde.

Processen die zich op de zon en in de atmosfeer van de aarde afspelen worden uitgelegd. Zonderingewikkelde formules, maar wel op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Magnetische reconnectie is een van de processen die aan de orde komen. Het is de basis voor het ontstaan van zowel activiteit op de zon als het Noorderlicht. Om dit gedeelte van de lezing te kunnen volgen is wat basiskennis van natuurkunde en/of interesse in technische onderwerpen wenselijk. Foto’s van zonsverduisteringen, H-alpha foto’s van de zon én Noorderlicht foto’s worden gebruikt zodat het niet alleen natuurkunde is. Er wordt ingegaan op de rol van wetenschappers die aan de theoretische onderbouwing van de voor Space Weather belangrijke processen hebben gewerkt. Satellieten die belangrijk zijn voor het registreren van Space Weather data worden behandeld.

Voorbeelden van Space Weather overzichten, van dagen waarop het er wat minder saai aan toe ging dan meestal het geval is, worden besproken. Hierbij ook aandacht voor de Space Weather condities die nodig zijn om in Nederland Noorderlicht te kunnen zien.

Als laatste wordt uitgelegd hoe, aan de hand van via Internet beschikbare informatie, eenvoudig te bepalen is of er een goede kans is om Noorderlicht te zien.

Dit vind je misschien ook leuk...